Η αλόη βέρα είναι το γνωστό σε όλους μας θεραπευτικό φυτό που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην φαρμακευτική, σε καλλυντικά, σε συνταγές και σκευάσματα για καλύτερη υγεία.

Μοιάζει με παχύφυτο και έχει μεγάλα, παχιά και σαρκώδη φύλλα. Αυτά είναι γεμάτα με ένα τζελ-ζελέ στο εσωτερικό τους που περιέχει τις θεραπευτικές ουσίες.

Η αλόη είναι ένα πολύ εύκολο στην περιποίησή του φυτό.

Έχει εντυπωσιακά κίτρινα ή πορτοκαλί άνθη το καλοκαίρι, που τραβούν το βλέμμα με φόντο με τα φύλλα της.

Μπορεί να φτάσει μέχρι 1m ύψος και αντίστοιχο πλάτος.

Τα φυτά με ηλικία περίπου 5 ετών και άνω, έχουν την μέγιστη πυκνότητα σε θεραπευτικές ουσίες.


Φροντίδα – Περιποίηση

Οι αλόες τοποθετούνται είτε έξω σε ηλιόλουστες και ημισκιερές θέσεις, είτε μέσα στο σπίτι σε φωτεινό μέρος. Το ιδανικότερο είναι να τις βάζουμε μέσα το χειμώνα και να τις βγάζουμε έξω τους θερινούς μήνες.

Μπορούν να αντέξουν χωρίς να τις βλέπουν απευθείας οι ακτίνες του ήλιου, αλλά όταν τις χτυπούν το φυτό αναπτύσσεται με καλύτεροι και πιο γοργό τρόπο.

Όπως είπαμε η αλόη είναι ένα εύκολο φυτό και προσαρμόζεται σε όλα τα είδη χώματος. Αρκεί να στραγγίζουν σχετικά καλά.

Θέλει αραιά πότισμα και μόνο όταν στεγνώνει καλά το χώμα γύρω από το φυτό μας και σε βάθος μερικών cm. Έχει τεράστιες αντοχές στην ξηρασία και ο κίνδυνος είναι να μην ρίχνουμε συχνά και μεγάλές ποσότητες νερού με αποτέλεσμα αυτό να λιμνάζει και να σαπίζει τις ρίζες της αλόης μας.

Ζει άνετα σε θερμοκρασίες άνω των 5-10οC και αν είναι έξω το χειμώνα πρέπει να είναι σε ηλιόλουστα μέρη, απάνεμα και να προφυλάσεται από το κρύο.

Οι αλόες δεν θέλουν κλάδεμα. Μπορούμε να κόψουμε όποτε θέλουμε στην μέση ή και σύρριζα οποιοδήποτε σαρκώδες φύλλο για να το χρησιμοποιήσουμε.

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερες λιπάνσεις και μπορούμε να βάλουμε λίγες φορές λίπασμα στην περίοδο που αναπτύσσεται, δηλαδή τέλη άνοιξης και καλοκαίρι.