Διακοσμήστε με Αλεξανδρινά το χώρο σας!

Η Ποϊνσέτια, γνωστή και ως Αλεξανδρινό ή Αστέρι της Βηθλεέμ, έχει καταγωγή από το Μεξικό και τη Γουατεμάλα και στη χώρα μας καλλιεργείται κυρίως σαν φυτό εσωτερικού χώρου. Τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες χώρες του κόσμου η Ποϊνσέτια έχει συνδεθεί με τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι Γάλλοι αποκαλούν την Ποϊνσέτια “Etoile de Noël” (“Αστέρι των Χριστουγέννων”) ενώ στην Ουγγαρία είναι γνωστή σαν “το λουλούδι του Άι-Βασίλη”. Φυσικά η χρήση της Ποϊνσέτιας στην Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση ξεκινάει από το Μεξικό όπου το φυτό συνδέεται με τοπικού μύθους και παραδόσεις. Σήμερα στο Μεξικό και τη Γουατεμάλα η Ποϊνσέτια ονομάζεται “Flor de Noche Buena” που σημαίνει “Το λουλούδι της παραμονής των Χριστουγέννων”.Χαρακτηριστικά της ποϊνσέτιας που το κάνουν ιδιαίτερα αγαπητό!

Η ποϊνσέτια ή αλεξανδρινό στις χώρες καταγωγής της αναπτύσσεται ως θάμνος ή μικρό δέντρο και σε ύψος μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 4 μέτρα. Στην Ελλάδα αναπτύσσεται συνήθως σαν ετήσιο φυτό ενώ με τις κατάλληλες φροντίδες μπορεί να επιβιώσει καλά και για δύο χρόνια. Κάποιες φορές συναντά κανείς σε ελληνικές αυλές ποϊνσέτιες φυτεμένες στον κήπο που έχουν αναπτυχθεί σαν πολυετή φυτά και διαμορφωθεί σαν μικρά δέντρα, η καλλωπιστική τους αξία όμως είναι σημαντικά υποβαθμισμένη.


Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό

 

Τα φυτά που διατίθενται από τα φυτώρια φτάνουν συνήθως σε ύψος το μισό μέτρο. Τα φύλλα της ποϊνσέτιας είναι μεγάλα (μήκος 7-16 εκατοστά), με σκούρο πράσινο χρώμα και έντονες νευρώσεις. Το χαρακτηριστικό του φυτού που το κάνει και τόσο δημοφιλές είναι το έντονα κόκκινα βράκτια φύλλα που αναπτύσσονται γύρω από τις ανθικές κεφαλές.

Υπάρχουν ποικιλίες που τα βράκτια αυτά φύλλα έχουν χρώμα ροζ, κρεμ, λευκό, πρασινωπό ακόμα και πορτοκαλί. Τα βράκτια φύλλα παραμένουν στο φυτό για 2-3 μήνες και συνήθως κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι τις αρχές της άνοιξης. Τα άνθη της ποϊνσέτιας δεν έχουν καλλωπιστική αξία, είναι μικρά με κίτρινο χρώμα και αναπτύσσονται σε ταξιανθίες που ονομάζονται σκυάθια στο κέντρο των βράκτιων φύλλων.      


Ποϊνσέτια ή Αλεξανδρινό

 

Πως να συντηρήσετε τα αλεξανδρινά στη γλάστρα ή στον κήπο!

Η ποϊνσέτια στο φυσικό της περιβάλλον προτιμά τα ηλιόλουστα σημεία για την ανάπτυξή της. Ωστόσο όταν αναπτύσσεται σαν φυτό εσωτερικού χώρου ωφελείται από το άμεσο ηλιακό φως κατά τις πρωινές ώρες (όταν ο ήλιος δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα δυνατός) και στη συνέχεια τις θερμές περιόδους χρειάζεται προστασία σε ημισκιερά σημεία. Φυσικά όταν πρόκειται για εσωτερικό χώρο αποφεύγεται η τοποθέτηση της ποϊνσέτιας κοντά σε πηγές θερμότητας όπως το καλοριφέρ και το aircondition.

Σε ότι αφορά τη θερμοκρασία η ποϊνσέτια αναπτύσσεται καλά σε θερμοκρασίες δωματίου 10-21οC. Παρόλα αυτά το χειμώνα που η βλαστική ανάπτυξη είναι περιορισμένη αλλά η ανθοφορία έντονη, η ποϊνσέτια μπορεί να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους, αρκεί να προφυλάσσεται από τον παγετό και τα ρεύματα του αέρα. Κατά την περίοδο της ανθοφορίας το πότισμα πρέπει να επαναλαμβάνεται 1-2 φορές της εβδομάδα. Στη συνέχεια ένα πότισμα την εβδομάδα είναι αρκετό.

Για τη λίπανση πρέπει να επιλέγεται λίπασμα πλούσιο σε κάλιο και φτωχό σε άζωτο. Ένα αζωτούχο λίπασμα θα ενισχύσει τη βλαστική ανάπτυξη και θα εμποδίσει την άνθιση.

Τέλος αλλαγή γλάστρας γίνεται μόνο αν είναι αναγκαίο και οι ρίζες του φυτού έχουν “βγει” από την προηγούμενη γλάστρα. Η μεταφύτευση γίνεται κατά την περίοδο του καλοκαιριού και με ιδιαίτερη προσοχή καθώς οι ρίζες είναι πολύ ευαίσθητες.


Καλλωπιστική αξία της ποϊνσέτια και χρήσεις στην κηποτεχνία και τη διακόσμηση!

  • Φυσικά η καλλωπιστική αξία του φυτού οφείλεται στα χρωματιστά βράκτια φύλλα του που παραμένουν στο φυτό για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης η σύνδεση της Ποϊνσέτιας με τα Χριστούγεννα κάνουν ακόμα πιο δημοφιλές και εμπορικό το φυτό αυτή την περίοδο του έτους.
  • Σαν φυτό εσωτερικού χώρου οπωσδήποτε συμμετέχει στη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση και διακοσμεί εισόδους σπιτιών και πολυκατοικιών, σαλόνια, αίθουσες αναμονής, επαγγελματικούς χώρους ακόμα και πολυκαταστήματα και κλειστές αγορές. Στην αγορά υπάρχουν πλέον και mini ποικιλίες ιδανικές για τη διακόσμηση μαγαζιών και εορταστικών τραπεζιών αλλά και για δώρο τις ημέρες των εορτών.
  • Τις ημέρες των Χριστουγέννων ποϊνσέτιες φυτεύονται και σε εξωτερικούς χώρους, κήπους, πάρκα, πλατείες, παρτέρια, εξωτερικούς χώρους πολυκαταστημάτων, δίνοντας το χρώμα και την αίσθηση της Χριστουγεννιάτικης γιορτής.