Όλοι όσοι ασχολούνται με τα φυτά γνωρίζουν ότι η προσθήκη κόμποστ στο έδαφος έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα, τόσο για το ίδιο το έδαφος όσο και για τα φυτά επιδρώντας στην πλουσιότερη ανθοφορία τους είτε στην αύξηση της καρποφορίας και παραγωγής. Όμως ποιοι είναι ακριβώς οι λόγοι που κάνουν το κόμποστ ένα απαραίτητο οργανικό λίπασμα για τα φυτά μας και τι κερδίζουμε όταν προσθέτουμε κόμποστ στα καλλωπιστικά λουλούδια μας, στα οπωροφόρα δένδρα, στο λαχανόκηπο ή στο χλοοτάπητα;  

 

Τι είναι το κόμποστ;

Το κόμποστ είναι το οργανικό (100% φυσικό) προϊόν που παράγεται από την ελεγχόμενη βιολογική αποδόμηση οργανικών υπολειμμάτων, όπως φύλλων, κλαδιών, υπολειμμάτων τροφίμων (φρούτων και λαχανικών) κλπ. Στην διαδικασία αυτή μεγάλη σημασία παίζουν διάφοροι βιολογικοί οργανισμοί όπως βακτήρια, έντομα και γαιοσκώληκες. Η κομποστοποίηση είναι μια εξ ολοκλήρου φυσική διαδικασία που βελτιώνει τα χημικά, φυσικά και βιολογικά χαρακτηριστικά του εδάφους.

Το κόμποστ περιέχει σε σημαντικό βαθμό τα θρεπτικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών. Παρόλα αυτά δεν χαρακτηρίζεται ως λίπασμα, αλλά ως βελτιωτικό εδάφους που ουσιαστικά αυξάνει τα θρεπτικά στοιχεία στο έδαφος και παράλληλα βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους ώστε να συνεχίζει να είναι λειτουργικό και ποιοτικά άρτιο για τις καλλιέργειες. Το γεγονός ότι είναι ένα προϊόν που παράγεται με εντελώς φυσικό τρόπου, όπως παράγεται και στη φύση, είναι κατάλληλο και απαραίτητο σε όλα τα φυτά.

 

κοπριά στα λαχανικά

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα από την προσθήκη κόμποστ στα φυτά;

  • Το κόμποστ αποτελεί ένα ολοκληρωμένο οργανικό προϊόν, έτοιμο για χρήση στον κήπο, στο λαχανόκηπο ή στις γλάστρες – στη βεράντα, το μπαλκόνι και την ταράτσα.
  • Βελτιώνει την ποιότητα (γονιμότητα) του εδάφους, όχι μόνο την περίοδο που προστίθεται στο έδαφος αλλά και μετά. Η βελτίωση του χώματος γίνεται σταδιακά καιρό με τον καιρό.
  • Αυξάνει την υγρασία του εδάφους, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του χώματος ακόμα και σε περιόδους ανομβρίας και υψηλών θερμοκρασιών, όπως είναι τους καλοκαιρινούς μήνες.
  • Βελτιώνει τις συνθήκες αερισμού του χώματος. Ουσιαστικά το κάνει πιο αφράτο με αποτέλεσμα το ριζικό σύστημα των φυτών να αναπτύσσονται καλύτερα και πιο γρήγορα μέσα στο έδαφος.
  • Αυξάνει το ωφέλιμο μικροβιακό φορτίο και τους ωφέλιμους οργανισμούς του χώματος, όπως βακτήρια, γαιοσκώληκες και ωφέλιμα έντομα.
  • Βελτιώνει το pH του εδάφους με αποτέλεσμα τα διαθέσιμα στοιχεία και το νερό να λαμβάνονται ευκολότερα από τα φυτά.
  • Το κόμποστ αποτελεί μια άριστη τροφή για τα φυτά αφού είναι πολύ πλούσιο σε οργανική ουσία, αλλά και σε ανόργανα στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά, σε μορφή που είναι εύκολα αφομοιώσιμα από αυτά.
  • Εμποδίζει την ανάπτυξη ασθενειών των φυτών. Το κόμποστ αυξάνει την ευρωστία των καλλιεργούμενων/καλλωπιστικών φυτών και λαχανικών. Επομένως, πιο δυνατά φυτά είναι λιγότερο ευπαθή σε προσβολές από ασθένειες. Επιπλέον, έχει φανεί ότι η προσθήκη κόμποστ στο έδαφος αυξάνει το ωφέλιμο μικροβιακό φορτίο το οποίο λειτουργεί θετικά στην ανθεκτικότητα των φυτών απέναντι στις ασθένειες

 

Πότε είναι η καλύτερη περίοδος για να προσθέσω κόμποστ στα φυτά.

Η αλήθεια είναι πως το κόμποστ εξαιτίας του ότι είναι ένα καθαρά φυσικό οργανικό προϊόν (που παράγεται με τον ίδιο τρόπο που γίνεται στη φύση) μπορεί να προστεθεί στο χώμα οποιαδήποτε στιγμή θέλουμε. Όμως ανάλογα με την καλλιέργεια ακολουθούμε μια σειρά ώστε να μην γίνεται άκοπη χρήση του στον κήπο ή στο λαχανόκηπο.

  • Έτσι, στο λαχανόκηπο (είτε είναι φθινόπωρο,  είτε άνοιξη) προσθέτουμε κόμποστ λίγες μέρες πριν τη φύτευση και επαναλαμβάνουμε και την ώρα που φυτεύουμε τα σπορόφυτα.
  • Στα καρποφόρα δένδρα, προσθήκη κόμποστ γίνεται συνήθως αρχές της άνοιξης και τέλος καλοκαιριού με αρχές φθινοπώρου.
  • Στα καλλωπιστικά φυτά, η προσθήκη κόμποστ συνήθως γίνεται το φθινόπωρο, αρχές άνοιξης και επαναλαμβάνεται και το καλοκαίρι.

 

Αρωματικά φυτά στον κήπο και τη βεράντα

 

Τρόπος χρήσης του κόμποστ στο έδαφος ή στις γλάστρες.

  • Χρησιμοποιείστε το κόμποστ απευθείας στο έδαφος και ανακατέψτε καλά ώστε να ενσωματωθεί με το υπόλοιπο χώμα. Το κόμποστ θα αρχίσει να κάνει τη δουλειά του.
  • Ποτίζεται τακτικά, ανάλογα τις απαιτήσεις της κάθε εποχής, των φυτών που έχετε φυτέψει και την θέσης του παρτεριού.
  • Η χρήση πρόσθετου λιπάσματος είναι κάτι που βοηθάει ακόμη πιο πολύ στην ανάπτυξη των φυτών ή των λαχανικών σας.  
  • Προσθέστε κόμποστ τουλάχιστον 1-2 φορές το έτος στο μείγμα χώμα είτε είναι στο έδαφος είτε στη γλάστρα.
  • Η χρήση κόμποστ στο χλοοτάπητα έχει πολύ καλά αποτελέσματα καθώς ανανεώνει το έδαφος και ενδυναμώνει το χλοοτάπητα. Καλύτερη εποχή για προσθήκη κόμποστ στο χλοοτάπητα είναι το φθινόπωρο ή νωρίς την άνοιξη.

 

Τα κόμποστ που διαθέτουμε στα Φυτώρια Χερουβείμ, στο Γκύζι είναι επώνυμα, άριστης ποιότητας, πιστοποιημένα και δοκιμασμένα. Χρησιμοποιήστε τα άφοβα στα φυτά σας, στον κήπο και τη βεράντα σας και κερδίστε τα πλεονεκτήματα του φυσικού οργανικού λιπάσματος, ανανεώνοντας τα λουλούδια σας, την άνοιξη και το καλοκαίρι.